Közlemény

Közlemény
Közlemény a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének elnökétől
A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete az alábbi közleményt kívánja közzétenni:

1.    „Az elmúlt napokban, ismét jelentős árfolyammozgások voltak tapasztalhatóak a nemzetközi események hatására.
Ennek következtében néhány pénzváltó irodánál a megnövekedett forgalmak miatt előfordulhat, hogy nem tudják teljesíteni azonnal az Önök váltási igényeit, főleg az idényjellegű, illetve az egzotikusabb országok valutáiból. (Románia, Szerbia, Horvátország, Cseh Ország, Oroszország, Bulgária stb.)

2.    A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) beérkezett jelzések szerint az ingadozó árfolyamok miatt, egyes helyeken ismét működni kezdtek az illegálisan működő („utcai” „trükkös” és PSZÁF engedéllyel nem rendelkező irodákat fenntartó) váltók is.
Felhívjuk figyelmüket, hogy az „utcai” valutaváltás esetén, minden alkalommal bűncselekmény áldozatai lehetnek, valamint a hatóságok is büntethetik az illegális váltókkal történő valutaváltáskor az „ügyfelet” is!
Mindez természetesen a külföldön történő valutaváltás esetén még hangsúlyosabb, hisz az ottani törvények szigorúbbak lehetnek, valamint a turista kiszolgáltatottsága a csalókkal szemben még fokozottabb.
EZÉRT javasoljuk, hogy minden esetben a célország valutáját MAGYARORSZÁGON vásárolják meg, illetve az egzotikus távoli célországok esetében, melyek valutája itthon nem beszerezhető, eurót és/vagy USA dollárt vigyenek kis címletekben, hogy el tudják aprózni a kockázatot a sokszori kisebb összegű átváltással.

Ezért az MPOE az elkövetkező napokban valutát vásárolni szándékozó ügyfeleknek javasolja:
–    2 - 300 000 Ft-ot
maghaladó váltási szándék esetén, kényelmessé és zökkenőmentessé tehető a valutavásárlás, ha igényüket előző nap a pénzváltónál telefonon bejelentik, előrendelik.
–    Kérjük Önöket, valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsanak,
o    amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik;
o    ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
o    Az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve;
(Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő)
Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő, engedélyekkel rendelkező néhány irodára, cégre jellemző.
–    Az 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát vigyenek magukkal.
–    Egyúttal tájékoztatni szeretnénk ügyfeleinket arról, hogy a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, amennyiben ilyet nem kapnak, vélhetőleg engedély nélkül üzemelő pénzváltó áldozataivá váltak.
Illegális valutaváltók esetében a fogyasztókat lehetetlen bármilyen visszaélés esetében megvédeni, kártalanítani, részükre jogorvoslatot elérni.
(a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete, 2010. július 23.)

Hozzászólás

Hozzászólás írásához adja meg a nevét és írja be az ellenőrzőkódot!