FELFIGYELT A VILÁG A MOM SPAR-JÁRA!

FELFIGYELT A VILÁG A MOM SPAR-JÁRA!
A MOM Parkban ősszel nyílt új Spar-üzlet felkeltette az egyik legolvasottabb építészeti lap az ArchDaily figyelmét egyedi design-jával. A modern, piac jellegű tér kialakítás, az indusztriális, de barátságos környezet, játékos és könnyen áttekinthető teret eredményezett.

Az ArchDaily az egyik legolvasottabb építészeti lap a napokban egy budapesti munkára hívta fel a figyelmet, ami nem csak azért érdekes, mert egy belsőépítészeti projektről van szó, ráadásul egy plázában, hanem azért is, mert idehaza alig kapott figyelmet.

mom_spar1

Fotó: Batár Zsolt

Ez pedig a MOM Park bevásárlóközpontban ősszel nyílt új Spar-üzlet.

Az Urbanista.blog megkereste Dobos Andrást, a tervező LAB5 Architects csapat egyik tagját, aki a következőket nyilatkozta:

"A MOM Park nagyon jó látogató/vásárló aránnyal rendelkezik, egy tehetősebb kerületben, így amikor a Spar az ottani szupermarketet átvette, az az ötlete támadt, hogy egy zászlóshajó boltot nyit benne.

Olyan egyedi designt szeretett volna, amit előtte nem használt, és amit később sem szeretne újra használni. És ami egyben egy magas szintű vásárlói élményt biztosít. Egy meghívásos pályázatot írtak ki, építészeknek és belsőépítészeknek, magyaroknak és osztrákoknak... ahol azzal nyertünk, hogy sikerült egy modern, piac jellegű teret kialakítanunk, ami indusztriális is, és barátságos is. Játékos, de könnyen áttekinthető. És tudja a megszabott minimum polc-folyómétereket ;)

Az elvárás az volt, hogy egy kényelmes, áttekinthető, otthonos tér alakuljon ki. A Sparral nagy szerencsénk volt, a nyertes pályaműből az ötletek 90%-a megvalósulhatott, nagyon megbíztak bennünk, így nem kellett őket túlságosan győzködni. Szerettünk volna látszó beton padlót, nos, az a tizennyolcadik előírás miatt nem sikerült :)

De minden mást, együtt, megvalósíthattunk; a rengeteg lekerekített, fehér, acryl borítású egyedi bútort, a sci-fi pénztárakat, a leforduló álmennyezetet (ami egy borospincét formáz), a középre beúsztatott, szigetszerű és nyitott csemege pultot, a nyitott álmennyezetet, az egyedi világítási megoldásokat speckó lámpákkal (Tom Dixon, Toboz Design, tej csepp lámpák) stb. stb. Külön örülünk az egyedi sigange megoldásoknak, ami nem terheli le vizuálisan az egész környezetet.

Ami a tervnek magva, hogy nagyon sok "feltárása" létezik a térnek. Pl. a Togo-nál úgy lehet vásárolni, hogy be sem kell lépni a bolt területére. Aztán mindenféle "körök" vannak, a kis kör a
beszaladóknak, a nagy kör a hétvégi nagy bevásárláshoz... Így ezek a "bejárások" inspirálták a formákat - és az elrendezést. A színekben pedig a meglévő MOM Parkhoz alkalmazkodtunk.

Kicsit rohanós volt a tempó néha, de szerencsére sohasem kellett kapkodni.

Amennyire tudom, nagyon jók a visszacsatolások náluk is!"

mom_spar2

Fotó: Batár Zsolt

A boltról készült képeket idekattintva tekintheted meg.

(Forrás: Urbanista.blog.huArchDaily, Fotó: Batár Zsolt)

 

(MOM Park Bevásárlóközpont, 2014. január 08.)

Hozzászólás

Hozzászólás írásához adja meg a nevét és írja be az ellenőrzőkódot!